Work Time
Пн-Пт: с 8:00 до 18:00 Сб-Нд: вихідний

Категорії приміщень з пожежної безпеки

Згідно з наказом МНС № 833 від 03.12.2007 встановлено норми НАПБ Б.03.002-2007, згідно з якими проводиться визначення категорії приміщень з пожежної безпеки. Процедура проводиться ще на етапі проектування будівлі або під час його переобладнання і внесення змін в технологічні процеси. Класифікацію приміщень потрібно проводити з метою запобігання загоряння або вибухонебезпечної ситуації.

Як відбувається встановлення категорії?

Процедура по класифікування проводиться для тих приміщень, що зараховуються до технічних, таких, як виробничі цехи, склади. Якщо такі приміщення знаходяться в житлових будинках, то вони не підлягають регламентування та присвоєння категорій. Цього не роблять навіть тоді, коли в будинку знаходяться вибухонебезпечні предмети, такі, як балон з пропаном.

Існує п'ять категорій, які позначають буквами від А до Д. Класифікувати приміщення починають з порівняння рівня безпеки з умовами, що відносяться до категорії А, а потім опускаються все нижче. В процесі розглядаються наступні параметри:

  • Кількість і характеристика речовин, що в приміщенні, місце розташування.
  • Береться до уваги планування будівлі і використовувані матеріали при будівництві.
  • До уваги беруться роботи, що ведуться в приміщенні.

Категорії приміщень з пожежної безпеки класифікуються наступним чином:

  1. Категорія А. До неї належать приміщення, в яких проводяться роботи, пов'язані з високою ймовірністю виникнення пожежі. Сюди відносяться очищення тари від легкозаймистих рідин, зберігання горючих речовин, паливно-мастильних матеріалів, балонів з воднем.
  2. Категорія Б зачіпає організації, що займаються приготуванням деревної муки, вугільного пилу, мазуту, а також сюди відноситься крупорушка, склад зберігання дизельного палива.
  3. Категорія В. Її привласнюють складах для зберігання торфу і вугілля, швейним фабрикам, фабрикам з виробництва паперу, гаражів, трансформаторних підстанцій, приміщень бібліотек. Дана категорія має 4 підкласу, які показують рівень пожежної небезпеки.
  4. Категорія Г властива цехах з помірною небезпекою виникнення пожежі. Це обжіговочние, ливарні, штампувальні, прокатні заводи, кузні, ремонтні майстерні.
  5. Категорія Д присвоюється приміщень, робота в яких не створює небезпеки загоряння, виникнення пожежі. Сюди входять насосні станції, цеху по виробництву молока, рибні заводи.
  6. Як тільки в приміщенні відбувається зміна технологічного процесу, необхідно повторно провести його класифікацію, щоб привласнити відповідну категорію.

Команда FireSecurity завжди готова до виконання класифікаційних робіт, які здійснює на належному рівні. Ми відповідально підходимо до виконання взятих на себе зобов'язань і адекватно оцінюємо використовувані вами технічні приміщення. Якщо виникли питання, потрібна кваліфікована консультація, звертайтеся до наших фахівців за телефонами, що вказані на сайті.